otrdiena, augusts 7

Canon EF 70-200mm f/2.8 L USM (2. daļa)

Turpinot pirmā rakstā iesākto par jauno objektīvu - tā sakot drusku vairāk iespaidu par EF 70-200mm f/2.8 L USM objektīva lietošanu, lietoju to jau otro mēnesi un varu atskaitīties par tā lietošanas plusiem un mīnusiem (kaut arī to praktiski nav)

Viennozīmīgi objektīvs ir vērts tās summas, kuru par viņu prasa. Dzelzs korpuss ir smags, bet iedveš uzticību ka nesaplīsīs un ar laiku neizļurkāsies. Proti sākuma ir neliels diskomforts no tik liela svara, bet pie tā jau pieradu un patiesībā pat uzskatu ka tas ir objektīva pluss - mazāk dreb rokas un ņemot vērā ka šim modelim nav IS (optiskās stabilizācijas) tad liels svars palīdz objektīvu turēt rokās stabilāk. No sliktām pusēm var minēt to ka fotografējot hokeju vēsās ledus halles telpās, metāla objektīvs kļūst par iemeslu biežāk sildīt roku, jo metāla korpuss atsalst līdz halles temperatūrai un saldē roku. Arī ja fotografē vairākās hokeja spēles pēc kārtas tad nākas sēdēt hallē, jo izejot piemēram uz kafejnīcu uz objektīva stikla (un arī uz korpusa) uzreiz veidojas kondensāts (īpaši tas ir pirms lietus, kad gaisa mitrums ir paaugstināts).

No "optiskās" puses arī nav nekādu pretenziju - fotogrāfijas sanāk "asas" un arī fokusējas objektīvs ātri un klusi (kā ne kā USM motors). Ir gan drusku jāuzmanās fotografējot ar maksimāli atvērtu diafragmu (f/2.8), bet tas ir tā sakot pieraduma un pieredzes trūkums, kas ar laiku pieslīpēsies.

Ļoti pārsteidza cik kolosālus kadrus var sataisīt ar maksimāli atvērtu diafragmu - ļoti skaisti izsmērēts fons un "ass" priekšplāns.

(Uzklikšķini lai apskatīt lielākā izmērā)

Runājot par to uzmanīšanos ar atvērtu diafragmu (par ko minēju augstāk). Agrāk, sporta fotografēšanai, izmantoju EF 100-300 f/4.5-5.6 USM un tur protams ka diafragma svārstījās sākot ar f/4.5-5.6. Biju jau pieradis pie EF 100-300mm fokusa dziļuma (DOF) un kad tika iztaisīti pirmie kadri ar EF 70-200mm un f/2.8 diafragmu, tad dažas lietas (spēlētāji, vārti, ripa u.t.t.) vienkārši vairs nespēja "ielīst" fokusā. Pie f/2.8 DOF kļūst diezgan mazs un es pat teiktu ka ir uz "saprāta robežas" fotografējot "komandu" sporta pasākumus. Ja piemēram "individuālajos" sporta pasākumos tas ir apsveicami, es domāju mazs fokusa dziļums, un ir iespēja "atdalīt" sportistu no apkārtējā (skatītājiem, arēnas, tribīnēm u.t.t.). Tad teiksim hokejā tas nav tik vienkārši uzņemt notikumus laukumā tik mazā fokusā zonā. Es nesaku ka tas ir slikti, vienkārši vajag pārmācīties, izprast jaunās iespējas un apstākļus, vai nu arī pievērt diafragmu ciet, līdz "pieņemamam" līmenim. Es gan fotografējot hokeja spēles pieturos pie ekspozīcijas laika prioritātes (Tv režīma), tāpēc šad tad (ja ir tumšāks arēnas stūris) diafragma tiek atvērta līdz maksimumam un sanāk diezgan izsmērēti foni (uz mazs DOF). Priekš portretiem tas protams ir lieliski, bet dažreiz sanāk ka piespēli "fokusa spēlētājs" atdot izplūdušam objektam :). Tāpēc ņemot šos jaunos apstākļus arī komponēju kadru pa jaunam. Jebkurā gadījumā vienmēr pastāv iespēja aizvērt diafragmu ciet. Kaut arī domāt par to diafragmu hokeja laikā vienkārši tā laika arī pietrūkst, domāju ja būtu vēl gaišāks stikls (f/1.8) tad hokeja spēles ar tādu fotografēt būtu pagrūti.

Nesen sanāca fotografēt arī "individuālos" sporta veidus - ūdens slēpošanu. Kadri sanāca lieliski, nebiju pat gaidījis tik kolosālus rezultātus. Kā reiz šeit arī noderēja mazs fokusa dziļums un fokusa zonā "iekļāvās" tieši tas ko es gribēju. Piemērs ir redzams zemāk - slēpotājs ir perfekti fokusā, bet upes krasts jau sanāk skaisti izsmērēts.

Vārdu sakot esmu apmierināts ar pirkumu.

6 komentāri:

Anonīms teica...

bet cik tad tas maksaaja un kur pirki? :)

nbinc teica...

868 Ls man šis prieks izmaksāja. Tāds pats tikai ar IS piķotu 1240 Ls.... Kur pirku, hmmm nu negribās ar reklāmu nodarboties, jebkurā gadījumā tas bija viens no vietējiem Internetveilakiem :)

Anonīms teica...

iesaku izmēģināt EF 300mm 2.8 IS.
pēc 2.5 kg cilāšanas, šis 70-200mm liksies kā nieks. pie tam 300mm asums ir vienkārši vēl jūtami labāks pie 2.0 nekā šim mazajam pie 4.0 vai 5.6.

Snowtales teica...

Atceros vienu ieteikumu attiecībā uz fotoaparātu ienešanu no aukstuma siltākās telpās ar lielāku mitrumu. Ieteikums ir vienkāršs kā sliede - paņem un ieliec fotoaparātu ar visu objektīvu attiecīga izmēra hermētiski noslēdzamā celofāna maisiņā aka zip-lock. Tad gaidi, kamēr aparāts atgūst vides temperatūru. Maisiņā tīri vienkārši nebūs mitruma, kam kondensēties uz aukstajām aparāta detaļām.
Vienīgi tavam stobram tas maisiņš jāpiemeklē tāds pamatīgāks :)
Var arī pats uzkonstruēt par pamatu ņemot aizlokāmo-velcro aizdari no hidromaisiem, kas paredzēti topokaršu, maku, mobilo, fototehnikas un citu mitrumnedrošu lietu līdzņemšanai ekstremālos tūrisma maršrutos. Tādi ir nopērkami gandrā, ceļotājā un gan jau vēl šur un tur.

nbinc teica...

Paldies Jāni par ieteikumu, mēģināšu kādreiz realizēt.

Anonīms teica...

Njā, L ir L. Nav divu domu, ka labs! :) Es arī pirms pāris dienām tiku pie eLinieka... :) Mana izvēle tomēr bija EF 100-400 f/4.5-5.6L IS USM, jo šādu fokusa attālumu sanāks visbiežāk izmantot... :)