otrdiena, jūlijs 3

iPhone "slimība"...

Lasot ziņas par lielu iPhone popularitāti Amērikā galvā saradās dažādas domas.

Kāpēc šai ierīcei ir tik liels pieprasījums, kāpēc cilvēki metās to pirkt, kaut arī ir zināms ka šim telefonam nav dažu lietu, kuras ir citos telefonos un arī cena ir liela. Protams ne mazāku lomu (iespējams pat lielāku lomu) šajā ažiotāžā spēlē Apple marketinga centieni padarīt šo ierīci par gaidāmu, kā arī tas ka iPhone ir kas tāds kā nav citiem gudriem telefoniem (Smartphone), bet atskatoties atpakaļ vēsturē sanāk tādas interesantas lietas...

Kāpēc dažas lietas, kļūst populāras, bet citas tiek aizmirstas? Kas cilvēkus mudina pirkt vai izmantot tieši šis lietas?

Piemēram, laikos, kad skaņas kvalitātes virsgals (mājas lietotājam) bija Vinīla plates, cilvēki tomēr izvēlējās kasetes. Bija taču skaidrs ka pēc skanējuma kvalitātes kasete nevar sacensties ar Vinilu. Cik bija diskusiju par to - kasete "degradē" cilvēku "muzikālo dzirdi" un ir strupceļš kvalitatīva audio izplatīšanā, bet cilvēki tik un tā izvēlējās kaseti nevis kvalitatīvo Vinīlu. Protams pēc kāda laika parādījās CD diski un diskusijas par to, kurš mēdija veids ir kvalitatīvāks - Vinīls vai kasete, atkrita. Bija arī tādi, kas atkal apgalvoja ka ciparu CD skaņa nekam neder un tikai analogais skanējums ir pats labākais.

Pēc kāda laika parādījās MP3 un atkal bija diskusijas ka šis formāts, ar vienkārši "drausmīgu un kropļotu skanējumu", nekam neder un tikai CD ir tas paraugs, kuru ir jāklausās... Dzīve parādīja ka MP3 atskaņotāji kļuva par populārākiem atskaņošanas devaisiem un tagad CD atskaņotāji praktiski vairs netiek lietoti.... es pat neesmu pārliecināts ka CD atskaņotāju tirgus ir - ja cilvēks pērk disku atskaņojošu ierīci tad tā noteikti būs nevis CD, bet DVD atskaņotājs, protams ar CD disku atskaņošanas iespēju, pie tam ar iespēju atskaņots no tāda CD diska MP3 mūziku.

Kāpēc cilvēki izvēlās nekvalitatīvāku mēdiju tipu? Vai tad tos neinteresē kvalitatīva mūzika? Es domāju ka lielāka priekšroka tomēr ir lietošanas ērtumā nevis kvalitātē. Jā, ir cilvēki, kas nekad neatteiksies klausīties Vinīla ierakstus, vai Audio CD un "nicinās" (jeb nicināja) kasešu klausītājus un MP3 atskaņotāju lietotājus. Bet cilvēkiem laikam svarīgāks ir tas ka viņš var ceļojot un klausīties savu iecienīto mūziku ar mp3 atskaņotāju, jo Vinīla atskaņotāju līdzi nepaņemsi....

Vēl viens piemērs par MP3 atskaņotājiem. Kāpēc Apple ar savu iPod ir iekarojusi tik lielu tirgus daļu? Salīdzinot šo ierīci ar citām nevar teikt ka viņa ir izcila - nav ieraksta iespējas, nav FM radio, nav vēl šādu tādu knifiņu kas ir visos citos MP3 atskaņotājos, bet tauta cītīgi grib tieši iPod (nu teiksim dažās valstīs lielākā tautas daļa).

Tieši tas pats ir vērojams arī ar iPhone - nav G3, nav balss numura izvēle, nav MMS atbalsta, ciparu kamera tikai 2 Mpix un nevar uzņemt Video, nevar MP3 uztaisīt par zvana melodiju, akumulatoru nevar nomainīt (tikai specializētos Apple centros).... nu vārdu sakot vieni vienīgi trūkumi :). Arī cena ir nenormāli augsta, bet tik un tā vairāk ne kā 500 000 cilvēki pāris dienās burtiski "izslaucīja" šo devaisu no veikalu plauktiem. Kāpēc ?

Nebūšu protams pirmais kas izteiks tādu variantu - cilvēki izvēlās nevis to, kas ir ar funkcijām bagātāks (vedot paralēles ar kasetēm un MP3 - pēc skanējuma kvalitatīvāks), bet tas, kas ir ērtāks lietošanā un to, kas ir visiem (vai ko gribētu visi).

Apple šajā gadījumā atrada savu nišu - vienkāršs, ērts lietošanā, pietiekami funkcionāls: MP3 atskaņo, filmas rāda, Internets ir, sarunāties arī var. To, ka Apple telefonā iztrūkst dažu lietu, kuras ir citos telefonos, pircējus laikam pārāk neuztrauc. Patiesībā šis iPhone arī tika prezentēts kā platekrāna Video iPod, telefona un komunikātora (Internet pāruks, e-maili) apvienojums.

Man patīk ka telefonā (vienā ierīcē) ir MP3/Video atskaņotājs, iespēja lasīt Interneta ziņas un e-mailus, kā arī tas viss nav pārāk liels un smags. Nevajag nēsāt līdzi atsevišķas lietas - telefonu, MP3 atskaņotāju un kādu laptopu (Interneta un e-mailu lasīšanai). Protams cena šādam iPhone ir diezgan iespaidīga un nav man 100% pārliecības ka es to varēšu atļauties nopirkt, bet tomēr vēlēšanās tāda ir :) Runājot par citiem līdzīgiem devaisiem tad cik esmu skatījies (iespējams ka ne visus iespējamos modeļus) tad nepatika ka tie strādā no akumulatora diezgan neilgu laiku, ir ar mazāku ekrānu vai arī nav tik ergonomiski (ar stilusu nepatīk bakstīties).

2 komentāri:

Anonīms teica...

Labaas paardomas, keep up with the good work.. :)

Unknown teica...

iPod, iPhone - tās ir stila lietas. Kā arī marketinga panākums :)
Radi produktu, kuru ne visi var atļauties (gan cenas, gan funkcionālo nepilnību ziņā), bet par kuru runā visi - un padari par miljonāriem savus akcionārus :)