trešdiena, jūnijs 27

Plāni, plāniņi un domas.

Nolēmu sākt rakstīt savu Blogu, bet to daru vairāk priekš paša sevis, lai kaut kādi sakārtot domas - jo uzrakstītais savā ziņā jau arī ir domu sakārtošana un ļoti ceru ka to ko uzrakstīju arī mēģināšu realizēt.

Pēdējā laikā sakrājies tik daudz nepadarītu darbu ka sāku jau apdomāt variantu - "a nepaņemt ka man atvaļinājumu lai padarīt visas lietas", bet pēc savas pieredzes zinu ka atvaļinājumos nekad netiek padarīti visi darbi.
Mans galvenais "ienaidnieks" (jeb laika tērētājs) esmu es pats - pārāk lielus plānus sadomājos. Gribās un to un šo uztaisīt. Kad vēl tas viss nav paveikts tad galvā jau briest nākošie plāni, ar domu ka šos varētu uztaisīt pēc iedomātiem pirms tam un galu galā sanāk liela putra.
Nezinu kur lai tās visas idejas sagrūž... Nereti sūtu pats sev e-mailus ar kādiem interesantiem plāniem, ātri uzmestas web skices, fotogrāfiju idejas, pat web lapas, kuras vēlētos izlasīt (jo dotā brīdī tam nav laika).

Pēdējā ideja ir uztaisīt jaunu Wallpaper sadaļu savā web lapā. Kad tikai izveidoju savu Web'u (ehh, cik sen tas bija - 1998. gads), tad izliku tur diezgan daudz fotorāfiju (Wallpaper bilžu) izšķirtspējā 800x600 pix. Tolaik tāds formāts bija pieņemams tā laika monitoriem, bet laiks iet uz priekšu un re jau man pašam ir 24 collu monitors ar 1920x1200 pix izšķirtspēju un tās 800x600 pikseļu "tapetes" uz tāda monitora nu nekādīgi neiederas. Tāpēc uzskatu ka ir sen laiks pāriet uz nopietnākiem formātiem, kā arī likt "nopietnākas" fotogrāfijas. Sāku taču kā "zaļs" fotogrāfs ar 2 Mpix ziepjukameru, bet tagad varu lepoties ar 8 Mpix spoguļkameru Canon EOS 20D.

Fotogrāfiju sakrājies ļoti daudz un gribās tās parādīt visiem. Arī gribās šo visu fotogrāfju kvantumu "ierāmēt" jaunā web lapas izskatā un veikt totālu "tīrīšanu" jau izvietotās fotogrāfijās.
Apzinos ka paveikt to visu vienlaicīgi nav iespējams. Ņemot vērā ka manā web lapā ir ne tikai fotogrāfijas, bet arī citi materiāli, tad tā visa informācijas kvantuma pārnešana uz jaunu dizainu ir ļoti ķēpīgs darbs. Tāpēc nolēmu ka izveidošu tādu kā nelielu lapas sadaļu (teiksim /wallpaper), kur arī sākšu izlikt savas pēdējās Wallpaper tēmas fotogrāfijas.
Šādas tādas iestrādes (pagaidām uz vecā lapas dizaina) esmu realizējis sadaļā Download. Nu tas ir tāds pagaidu risinājums, jo bija liela vēlme parādīt īpaši izdevušās jaunās bildes, bet laika pārtaisīt visu web lapu nebija. Tālāk gan ir jādara (jāiezīmē plānos) kādas nopietnākas izmaiņas....

Wallpaper.

Dizaina grafiskā skice it kā ir, ne jau par velti pārgāju uz pēdējo Adobe Fireworks CS3 Web grafikas programmu, atliek tik apdomāt to iekšējo struktūru - HTML un JavaScript kodu. Gribās jau arī izmantot savā lapā kādas jaunas tehnoloģijas a'ka AJAX. Domāju ka to varētu ielikt kā "piekraujamo" lapā informācijas bloku. Teiksim fotogrāfiju masīvu piekraušana apakšsadaļās, vai menu veidošanu... to tad vēlāk izdomāšu.
Tātad vajadzētu atlasīt kādas 20-30 labākās, pēdējā laika uzņemtas, fotogrāfiajs un apstrādāt tās izlikšanai web lapā. Plānoju ka izlikšu Wallpaper bildes 4 formātos, widescreen formātā, 1920x1200, 1680x1050, 1440x900 un 1280x800 pikseļi.
Vēlāk būs jāpiedomā arī par 4:3 monitoru īpašniekiem.

Foto.

Sadaļu Foto ir kardināli jāpārtaisa. Patereiz tur ir sagāzts viss, kas der un kas neder kā ekrāna "tapete". Nosaukums Foto-Wallpaper tagad vairs īsti neatbilst šai sadaļai. Tāpēc domāju ka tur vajadzētu atstāt tikai:
- fotogrāfijas vēsturei (kādu faktu atspoguļošana - celtnes, pasākumi u.t.t.);
- sporta fotogrāfijas (piemēram hokejs) jo man ir ļoti daudz interesanti fotogrāfiju no hokeja spēlēm - skaisti goli, interesanti spēļu momenti un kautiņi (nu ko lai dara ka šāda stila bildes cilvēkiem patīk);
- arhitektūra... patīk man fotografēt Rīgu;
- nu un vienkārši smukas fotogrāfijas - diezgan bieži iznāk piestaigāt uz Rīgas botanisko dārzu, tad arī pēdējā laikā sāku vairāk ceļot. Ehhh, kā gribās salikt skaistākās Krimas fotogrāfijas web lapā, bet nu laika nav...

Dizains.

Ideju šai sadaļai ir jūra (ka tik pats viņā nenoslīkstu).... agrāk biju sarakstījis pāris rakstiņus:
Laba dizaina pamati
Pārlūkprogrammu nesaskaņas
Gribās vēl daudz ko sarakstīt. Pirmais ko plānoju tas ir dažādi paņemieni un triki strādājot ar grafisko programmu Adobe Fireworks CS3. Tad arī varētu ko pastāstīt par JavaScript, AJAX.... kā ne kā tagad ar to vien darbā ņemos, varētu arī mājās ko paštukot jo AJAX un JSON ir baigi labas lietas web lapā, pie tam tās atbilst manam "web stilam", tas ir samazināt lapas izmēru un pēc iespējas apstrādāt datus nevis bliezt pa internetu pliku HTML blāķi.

... turpinājums sekos.

4 komentāri:

Anonīms teica...

Daudz zolīdāk būtu bijis, ja paņemtu kādu gatavu risinājumu un izvietotu kaut kur tuvāk savai lapai, piem. www.nbinc.lv/blog/
Arī daudz lielāka kontrole būtu pār blogu... :) (tulkot, modificēt, utt.)

nbinc teica...

Nu protams zolīdāk būtu, bet šis projektiņš jau bij tā "nenopietni" izveidots, kā jau minu virsrakstā Mans personiskais domu piezīmjblociņš. Rakstu visu lai pašam neaizmirst.

Ja redzēšu ka ar laiku šis Blog's pārvērtīsies par ko nopietnāku tad ar domāšu par zolīdāku izskatu :)
Man jau patiktos WordPress dzīnis... bet nu redzēs kas tur sanāks.

Anonīms teica...

Bet kur problēma viņu uzmest pie savas lapas blakus? :) Takš datu bāze Tev ir pieejama? Ja nav - iedošu! :)

nbinc teica...

Nu mājās vēl uz PC kādreiz mēģināju piedabūt pie dzīvības to WordPress, bet bez rezultātiem. Uz Mac pagaidām laika nav ar to ķēpāties....

Ehh, ja man būtu tā laika vairāk tad nu protams pats to uztaisītu... tu tak no rakstā apmēram saprati ka man it totāls laika trūkums :(