piektdiena, septembris 7

Mans pirmais "Video"

Beidzot man ir pienācis atvaļinājums un varu šo to padarīt sava prieka pēc (neierobežots diennakts rāmjos). Tā kā no rīta nevajag celties uz darbu tad savu plānu realizācijai varu pasēdēt ilgāk arī vakara (nakts) stundās. Rezultātā sameistaroju šādu te video prezentāciju hokeja komandai Mad Dogs.

Bet pēc kārtas..... Pienākot atvaļinājumam pirmais ar ko nolēmu padarboties - cītīgāk izpētīs jauno Apple programmu paketi iWork '08 (kur ir teksta redaktors Pages, elektroniskā tabula Numbers un prezentāciju rīks Keynote). Respektīvi ar Pages un Numbers it kā jau agrāk biju ticis galā un šo to jau tur protu darīt. Bet mani interesēja prezentāciju rīks Keynote. Analogs uz Windows varētu būt Powerpoint no Office paketes, bet cik nu es biju tanī bakstījies (sen gan tas bija) Powerpoint iespējas nav tik plašas kā Keynote.

Pēc apskatāmā Apple lapā burtiski siekalas tecēja un bija pilna galva ar plāniem - ko nu es tur varētu sameistarot. Pats interesantākais ir tas, ka visu, ko mēs sagatavojam iekš Keynote, ir iespējams eksportēt vairākot formātos - PDF, MOV, Flash, PowerPoint, HTML u.t.t. tas ir ne tikai rādīt prezentāciju no paša Keynote. Mani konkrēti vairāk interesēja iespēja saglabāt prezentācijas Flash un Video versiju.

  • Par Flash - sataisām kādas kustīgas bildes un tekstu un bez Adobe Flash CS3 rīka (kas maksā $699) izveidojam reklāmas baneri. Proti nekādas interaktīvas darbības, kā menu piemēram, te nav iespējamas, bet priekš reklāmas baneriem vai web lapas kustīgam bildītēm pilnīgi pietiek, pie tam tas viss diezgan elementāri izdarāms (darojoties Adobe Flash CS3 tomēr prasa vairāk iemaņu).
  • Ar video tas pats - sataisam prezentāciju ar fotogrāfijām, tekstiem, to kustību, pārejas starp slides, mūziku un varam to visu saglabāt kā MOV video failu. Pie tam video var saglabāt jebkurā formātā un kodējumā līdz pat HD Video. Ir pat speciāls punkts menu lai saglābāt prezentācijas video uzreiz iekš YouTube servera - programma pati pārkonvertēs vajadzīgos formātos un iekopēs video izvēlētā YouTube lietotāja sadaļā.

Nu vārdu sakot radās doma izveidot hokeja komandai Mad Dogs Video prezentāciju (proti materiāla bija pietekoši). Pēc vairākiem ideju mēģinājumiem, programmas Keynote interfeisa un iespēju izpētes, izkristalizējās video klipa sižets. Pats prezentācijas veidošanas process bija patiešām ērti un ātri, tieši kā to rakstīja Apple mājas lapā, vienīgi gala rezultāta eksportēšana uz video aizņēma vairāk laika, bet ne tik dramatiski ilgi kā varētu likties. Eksportēšanas laikā, mazā lodziņā, var vērot procesa gaitu (tāds palēnināts video sanāk, kadrs pēc kadra). Protams prezentāciju "oriģinālā" var skatīties no Keynote programmas "reālā laikā".

Iespējas programmai ir diezgan plašas, daudz efektu un gatavu šablonu, kurus darba gaitā var pielāgot savām vajadzībām. Sākumā pat nedaudz apjuku no liela specefektu daudzuma un gribējās visus tos salikt prezentācijā, bet tad tomēr attapos un atstāju pašu nepieciešamo - lai ir skaisti, bet ne pārāk uzkrītoši :). Prezentācijā izmantoju komandas Mad Dogs kopbildi, spēlētāju portretus un fotogrāfijas no 9 komandas Volvo Cup 2007 spēlēm. No katras spēles paņēmu 6-7 labākos kadrus. Saliku slides pārejas efektus, bilžu galerijas efektus, laiku sekundēs, priekš katra prezentācijas objekta, .... nu vārdu sakot tālāk jau tapa radoš darbs pie katra prezentācijas "kadra" - ko kurā vietā un kādā veidā parādīt. Drusku ievilkās spēlētāju vārdu rakstīšana - bija dažas kļūdas iemisējušās. Galu galā ar panākto rezultātu biju apmierināts. Tā nu es uztaisīju savu pirmo Video "gabalu". Darba procesu var apskatīties zemāk (kā izskatījās man ekrāns strādājot pie šā video).

Lai apskatīt lielākā izmērā uzklikšķini uz bildes.

Protams nevarēja iztikt arī bez ķibelēm. Radās zināmas problēmas ar skaņas sinhronizēšanu eksportējamā video klipā - nesapasa tas, ko es redzēju atskaņojot prezentāciju programmā Keynote, un noeksportētā video failā. Tad arī bija viens programmas Keynote ierobežojums - varēja vai nu uzlikt vienu skaņas avotu pa visu prezentāciju, vai arī katram slides uzlikt atsevišķu mūzikas pavadījumu. Man šāds variants īsti neapmierināja komandai Mad Dogs DJ bija uzmiksējis divus skaņdarbus un es tos abus gribēju "iemiksēt" prezentācijā vienu pēc otra, lai noteikta "kadrā" nomainītos mūzika.

Saprotams ka Keynote nav tieši radīts lai skaņa un bilde 1:1 atbilstu tam ko cilvēks vēlās (es tieši domāju sekundi sekundē) jo prezentāciju rīks Keynote nav tam īsti domāts (video apstrādei ir domātas speciālas programmas). Es jau te savā galvā iedomājos izmantot Keynote kā "video rīku" :). Lai atrisināt radušās problēmas ar skaņu panēmu palīgā speciālas apstrādes programmas. Video no Keynote noeksportēju bez skaņas. Skaņas apstrādei izmantoju Amadeus Pro un lai salikt skaņu un video kopā paņēmu iMovie HD programmu.

Sākumā drusku apjuku strādājot ar iMovie HD, agrāk ar šo "rīku" nebiju darbojies, iespēju jau tur piedāvā veselu vezumu, nezinot var aizmaldīties visās opcijās un efektos. Amadeus Pro gan bija vieglāk jo to itin bieži izmantoju.

Vārdu sakot ar padarīto esmu diezgan apmierināts, arī spriežot pēc komandas Mad Dogs spēlētāju reakcijas viņiem video klips arī patika. Turpmāk izdomāšu vēl kādu video...